Massagepraktijk Voetlicht

Frozen Shoulder: onderzoek en resultaten

Een klein jaar geleden ben ik begonnen aan mijn afstudeerproject over de Frozen Shoulder. Ik onderzocht de vraag of je met behulp van VoetreflexPlus-massages de pijn in de schouder kan verminderen en de bewegingsruimte kan vergroten. Hieronder vertel ik je meer over mijn onderzoek en de resultaten.

De theorie

Als eerste heb ik me verdiept in de literatuur. Hoe kijken artsen, fysiotherapeuten, natuurgeneeskundigen en beoefenaars van de Traditionele Chinese Geneeskunde tegen de Frozen Shoulder aan? Welke middelen zetten zij in bij het genezingsproces? Het blijkt dat artsen regelmatig geen reden kunnen aanwijzen voor het ontstaan van een Frozen Shoulder. Hun behandeling bestaat voornamelijk uit het toedienen van pijnstillers, een doorverwijzing naar de fysiotherapeut of ‘doorbewegen’. Natuurgeneeskundigen en TCG-therapeuten hebben daarentegen wel altijd een verklaring voor het ontstaan van deze aandoening. Zij zien ‘verzuring’, dan wel ‘Qi- (energie)stagnatie’ als onderliggend probleem. Beide disciplines bieden lifestyle- en/of voedingsadviezen om de problemen aan te pakken.

De behandelingen

Mijn behandelplan voor dit onderzoek bestond uit 6 verschillende massages. Elk van de massages was ge├»nspireerd door de hiervoor genoemde richtingen binnen de (complementaire) geneeskunde. Onderwerpen als ‘beweging’, ‘pijnbestrijding’, ‘reiniging’ en ‘het laten stromen van energie’ spelen een centrale rol in de massages.

Het onderzoek

Gelukkig waren 5 dames bereid om aan mijn onderzoek mee te doen. Elk van hen vulde voorafgaand aan de massages een vragenlijst in. Na afloop van de laatste massage beantwoordden zij opnieuw dezelfde vragen. Deze vragen gingen over medicijngebruik (pijnstillers) en de last die zij ondervonden van hun aandoening. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden, of in hun sociale contacten. Ook voerden zij bepaalde bewegingen uit, zoals het voorwaarts en zijwaarts tillen van de desbetreffende arm.

De resultaten

Een van de proefpersonen verkeerde nog in fase 1 (‘Freezing’) bij aanvang van de serie massages. Zij slikte naar behoefte pijnstillers uit de vrije verkoop. Al na de eerste massage merkte zij dat zij minder behoefte had aan deze middelen. Zij kon nu ook goed slapen zonder pijnstillers te slikken!

De overige proefpersonen verkeerden allemaal in fase 3 (‘Ontdooien’) bij aanvang van de serie massages. Bijna elke proefpersoon merkte dat zij iedere week weer iets meer kon doen. Een kopje uit de kast pakken, de achteruitkijkspiegel bijstellen en zelfs zwemmen! Na afronding van de laatste massage bleek dat elk van hen hun arm aanzienlijk hoger voorwaarts en/of zijwaarts kon optillen dan bij aanvang. Bovendien was het ‘zeurende gevoel’ in de arm verminderd. Fantastisch gewoon!

Afgestudeerd

Mijn scriptie is inmiddels goedgekeurd. Eind september mocht ik mijn diploma “VoetreflexPlus Therapeut” in ontvangst nemen.

Ondertekening van mijn diploma VoetreflexPlus Therapeut

Diploma uitreiking.